Diaconale vakantieweken Diaconale vakantieweken

Algemene informatie
Vakantie is iets om naar uit te kijken en met plezier op terug te kijken. Iedereen heeft er van tijd tot tijd behoefte aan om even uit zijn eigen omgeving weg te zijn,  andere streken te bezoeken en andere mensen te ontmoeten. Je kunt er daarna weer even tegen. Op vakantie gaan, is echter niet voor iedereen vanzelfsprekend. Als je op leeftijd bent, kan het organiseren van je vakantie een opgave zijn. Als je een handicap hebt, kun je – vanwege de vereiste aanpassingen – lang niet overal terecht. Voor sommigen laat de portemonnee simpelweg een vakantie niet toe.
Voor al deze mensen organiseert de diaconie al jarenlang vakantiemogelijkheden.

Vakantieweken voor ouderen
Elke zomer worden er twee vakantieweken georganiseerd in een hotel of conferentieoord, waar vitale senioren van 60 jaar en ouder aan deel kunnen nemen. Iedere week heeft een eigen staf van ongeveer vijf vrijwilligers, die zorg dragen voor de ontspanning, de uitstapjes en lichte verzorgende handelingen. Het vervoer geschiedt per bus en de deelnemersbijdrage is ca. € 585,- per week (all in). De inschrijving voor deze weken geschiedt door de wijkdiakenen.

Vakantieweek voor mensen met een handicap
Eén keer per jaar gaat men vanuit Vlaardingen een week naar het F.D. Roosevelthuis in Doorn, een volledig voor rolstoelgebonden mensen aangepast vakantiecentrum in een bosrijke omgeving. Hier komen gasten met een lichamelijke handicap of een kwetsbare gezondheid (al of niet met een niet-gehandicapte partner) bijeen om te genieten van een ontspannen vakantie.

Er gaan 30 stafleden mee op een groep van maximaal 50 deelnemers. Een deel van de vrijwilligers is verpleegkundige, terwijl er ook een arts en een geestelijk verzorger aanwezig zijn. Het Roosevelthuis beschikt over een rolstoelbusje . Ook het vervoer naar het Roosevelt-huis geschiedt per aangepast vervoer. De deelnemersbijdrage is ca. € 585,- per week (all in). Inschrijving geschiedt door de leden van de werkgroep gehandicaptenzorg en er vindt toetsing van de inschrijvingen plaats door o.a. een huisarts. Voor mensen met een lichte handicap is er een uitwijkmogelijkheid naar een landelijk georganiseerde vakantieweek in Lunteren of Doorn.

Vakantie voor mensen met een smalle beurs
Soms maken de financiën het moeilijk of onmogelijk om op vakantie te gaan. In dat geval kan men een beroep doen op het Vakantiefonds. Uit dit fonds, dat beheerd wordt door de diaconie, worden jaarlijks een aantal vakantiehuisjes gehuurd bij Recreatie Centra Nederland. Hier kan men een week  vakantie vieren en als men wil ook nog iemand meenemen. Men kan zelf een keuze doen uit diverse plaatsen en perioden.

Ook kan men, i.p.v. het huren van een huisje, zijn/haar kind met een niet-commercieel kinderkamp mee laten gaan. Voor elke reservering vragen wij een eigen bijdrage per gezin. Voor vervoer naar het recreatiepark dient men zelf te zorgen. De inschrijvingen geschieden door de wijkdiakenen. Het Vakantiefonds wordt gevuld door de kerkleden, die we jaarlijks vragen € 10,- of meer van hun vakantiegeld af te staan. Ook kan er gekozen worden voor een dagje uit met het hele gezin.

Vakantieweken voor eenoudergezinnen
De YMCA en Het vakantiebureau van de PSDV (Protestantse Stichting Diaconaal Vakantiewerk) organiseren voor alleenstaande ouders die er graag tussenuit willen met hun kind(eren) de eenoudervakanties. Elke zomer kunt u een week vol plezier en gezelligheid beleven op YMCA conferentiecentrum De Hoorneboeg in Hilversum, in YMCA -centrum De Glind bij Amersfoort of bij de boer in Halle. Op elke locatie is een programma voor de kinderen (4 t/m 16 jaar), dat wordt verzorgd door daarvoor getrainde begeleiders. Terwijl de begeleiders de kinderen bezighouden met knotsgekke spellen, speurtochten en andere avonturen, kunnen de ouders lekker ontspannen en genieten van de rust. De vakantieweken kosten vanaf € 340,- voor de ouder en € 165,- per kind.
Meer informatie over deze vakantieweken op: www.ycamps.nl.
De kosten worden betaald vanuit het Vakantiefonds.
Er geldt een eigen bijdrage.
Men moet zelf zorgen voor vervoer naar de kamplocatie.

Meer informatie
Over al deze vakantiemogelijkheden leest u meer in een uitgebreide folder, die verkrijgbaar is op het diaconaal bureau. Hier is ook documentatie aanwezig van andere organisaties die speciale weken organiseren of goedkope accommodatie ter beschikking stellen.

Tenslotte
Alle georganiseerde vakantieweken hebben een ‘open’ christelijk karakter. D.w.z. dat er avondsluitingen en een viering worden georganiseerd waaraan men kan deelnemen.
Bij de inschrijving wordt het lidmaatschap van een kerk niet verplicht gesteld. Mochten de financiën deelname in de weg staan, dan is een tegemoetkoming van de diaconie mogelijk.

 
Vakantieweek voor senioren van 16 t/m 23 juli 2022 in Kaap Doorn Vakantieweek voor senioren van 16 t/m 23 juli 2022 in Kaap Doorn
Het was al weer even geleden, maar nu kwam het er toch van, vakantie met de senioren naar het geweldige Kaap Doorn, waar het heerlijk verblijven was (mede dankzij airco) en waar het vooral ‘heerlijk verwend worden’ was, niet in de laatste plaats door de heerlijke maaltijden die we daar kregen voorgeschoteld aan prachtig gedekte tafels! En niet te vergeten de BBQ buiten op het terras.

Een vakantie met alleen maar hoogtepunten, die de laatste was in een lange traditie van seniorenvakanties, georganiseerd door de Centrale Diaconie van Vlaardingen en de beide Diaconieën van Schiedam.
Een taart met een bedankje voor alle weken die er in die lange traditie georganiseerd zijn, markeerde dat moment.Thema deze week was ‘levenskunst’, een thema dat op velerlei manieren aan bod kwam.
Bij de voorstellingsronde van de stafleden, tijdens de kerkdienst waarin we met Martha en Maria stilstonden bij wat de goede keuze is. Maar ook bij de dolle ochtendgymnnastiek, het zitdansen, de Bingo , de Zeskamp , de zang met en door een afvaardiging van de familiegroep Jun, de Soesterboerendansgroep, de film van André Rieu, het optreden van Windstilte en de Bonte Avond, waar heerlijk gelachen kon worden.

[tekst gaat door onder de foto's]

Iedere dag stond een teksttegeltje centraal met daarop een levenswijsheid, er waren spreekwoorden en gezegden, er was humor en ernst er was voor al heel veel gezelligheid.

We trotseerden met elkaar divers extreme weertypen en gingen zaterdag moe maar voldaan naar huis met een prachtig, eigengemaakte tasje vol mooie herinneringen. Die tasjes werden gemaakt met de hulp van een creatieve groep dames o.l.v. Mary, kunststukjes die op tafel stonden bij het feestelijk slotdiner.
Met dank aan allen die zich op allerlei manieren hebben ingezet voor deze fantastische week, met dank aan de sponsors en de geweldige staf van Kaap Doorn. Dank vooral aan alle gasten die zo ‘uit de kunst ‘meededen!

Toen was het tijd om naar huis te gaan met de belofte van het laatste teksttegeltje in een doosje met een zonnebloem ‘Alle dingen hebben tijd , maar Gods liefde eeuwigheid’.  

Annet, Elly, Jan , Joop, Wim en Jacolien
 
 
Verslag van een vakantieweek in 2018 met senioren! Verslag van een vakantieweek in 2018 met senioren!
Van 21 tot 28 juli 2018 ging er een grote groep senioren uit Vlaardingen en Schiedam op vakantie naar Conferentiehotel Kaap Doorn in Doorn. Een vakantie georganiseerd door de Centrale Diaconieën van Vlaardingen en Schiedam, een vakantie die klonk als een klok!

De warmte of eigenlijk extreme warmte speelde ons parten deze week en maakte dat we af en toe de bloemetjes niet buiten, maar juist binnen moesten zetten in een door airco gekoelde ruimte. Maar de warmte deed niets af aan het plezier en de gezelligheid en vooral het echte vakantiegevoel van ‘er even helemaal uit’ zijn.

Rondom het thema ‘De bloemetjes buiten zetten’ was er een gevarieerd programma met voor elk wat wils.

Op zaterdag een kennismakingsspel met verschillende bloemen die in elkaar gepuzzeld werden, een voorstelrondje van de staf met bloemen en een quiz met een tulp die zomaar omhoog kon springen.

Op zondag een kerkdienst rondom Psalm 8 met een collecte die maar liefst € 268,- op heeft gebracht. Een opbrengst die ten goede zal komen aan kinderen in een weeshuis in Ghana, waar Arianne van Rijn eind augustus naar toe zal gaan en zal zorgen dat het geld besteed wordt aan iets extra’s voor de kinderen daar.
‘s Middags een bloemenkwis en een wandeling door de prachtige natuur, op zondagavond zingen in de buitenlucht en bezoek uit Schiedam.

De maandag zette in met ochtendgymnastiek en in de middag een groot Ganzenbord op de parkeerplaats met leuke en ludieke opdrachten, bellenblazen met een touwtje, blikgooien, een toren bouwen en eendjes geblinddoekt uit een vijver vissen!
In de avond een lezing met muziek en prachtige beelden over de mode in de 20e eeuw, te beginnen met de mode in ondergoed, waar we wel heel bijzondere onderbroeken te zien kregen!

Dinsdag een uitje : via een prachtige route naar Appeltern en na een heerlijke lunch inschepen voor een rondvaart over de Maas, geen zuchtje wind, wel een lekker drankje aan boord.
In de avond een Bingo met mooie prijzen.

Woensdag starten we de dag met zitdansen o.l.v. Atie en in de middag allerlei oudhollandse spelletjes.
In de avond ontvangen we het Shantykoor Windstilte voor een wervelend optreden waarbij zelfs polonaise werd gelopen.

Op donderdag maakten we onder leiding van vier crea-dames allemaal een prachtige bloemencorsage voor het slotdiner op vrijdagavond.
Op donderdagavond was er een Bonte Avond met bijdragen van gasten en stafleden en een heel gek lied waarbij de dames tegenover de heren stonden!

Op vrijdag nog eenmaal ochtendgymnastiek, wandelen en een boeiende film met verhaal over de scheepvaart.
In de middag kwam de ijscoboer langs.
Op vrijdagavond een grandioos slotdiner met aansluitend een optreden van een Barbershopkoor, waarvan een aantal mannen voor de dames op de knieën ging.

En verder dagelijks de heerlijke maaltijden, koffie, thee met heerlijke traktaties van gulle gevers, rondjes met lekkere hartigheden en heel veel gezelligheid en gesprekken. Babbeltjes en praatjes maar ook gesprekken waarin echt iets gedeeld kon worden!

Rode draad in deze week die ons allemaal aan elkaar verbindt is het geloof in een grote liefdevolle God, die naar kleine mensen omziet, daarvan hebben we gezongen, gebeden, gesproken en gedeeld, in het vertrouwen dat die God met ons verder trekt hebben we in dankbaarheid weer afscheid van elkaar genomen, uitkijkend naar de reünie in het najaar!

Met dank aan allen die ons hebben geholpen om deze week te realiseren, met dank aan de Schiedamse Rusthuizen voor hun financiële ondersteuning, met dank aan de fantastische medewerkers van Kaap Doorn voor hun zorg en toewijding!

Jacolien Immerzeel
 
 
Vakantieweek 2017 Ede Vakantieweek 2017 Ede

Van 1 t/m 8 juli zijn wij weer met een leuke groep senioren naar Hotel De Bosrand in Ede geweest.

Het was prachtig weer en we hebben genoten van verschillende optredens, creamiddag, sport, maar niet minder van de heerlijke maaltijden.

Met de bus naar Emst om bij de kaarsenmakerij zelf twee kaarsen te maken.

Kortom een week om dankbaar op terug te kijken.

Nel Kleijwegt

 
Rooseveltvakantie mei 2017 Rooseveltvakantie mei 2017

Met een stralend zonnetje vertrokken we 6 mei vanuit het Zonnehuis in Vlaardingen. Ongeveer 20 nieuwe gasten gingen dit avontuur aan. Een gezonde spanning was van de gezichten af te lezen.

Het inladen van de gasten ging erg vlot. Zo vertrokken wij al om kwart voor twee richting het mooie Hydepark/ Roosevelt paviljoen in Doorn.Daar werden wij door de vrijwilligers opgewacht met koffie, thee en uiteraard iets lekkers. De aanvoer van geweldig eten en lekkernijen is in zo’n week niet meer weg te denken. We genieten ervan.Het thema van dit jaar was: inpakken en….

Alle dagen was er iets van dit thema terug te vinden in decors, activiteiten, zoals een vakantiejacht, een captain’s dinner, Oostenrijkse muziek, een zandtovenaar, noem het maar op. Er werd gefietst, gewandeld, gezwommen. Alle gasten kregen op hun manier een stukje extra aandacht d.m.v. een gesprek, of een avontuur in het bubbelbad. Uiteraard werd er weer gekapt( met dank aan Elly Klootwijk en Ria Zijlstra) en werden de nagels gelakt. Er was weer drie maal gymnastiek, één maal op ludieke wijze en twee maal door Caroline, een echte professional.

We hadden een prachtige kerkdienst met orgelspel door Piet George Klootwijk waarvoor dank. Diezelfde dag zongen we, mede onder begeleiding van Piet George kampeerliedjes, buiten op het terras. Het lied “ik ben met Catootje naar de botermarkt geweest werkte inspirerend en was een goede vorm van bewegen voor de zangeres.Men kon op reis met de dominee. Erwin heeft zich ontpopt als geweldige beschuitensmeerder. Maakte de tafels schoon met veel elan (en nauwkeurig) en had bovenal heel veel aandacht voor de gasten.

Een verjaardagsspel, aangezien we 7 jarigen in deze week hadden.
Dit laatste, het verjaardagsspel, was natuurlijk weer een slinkse manier om de nieuwe vrijwilligers, Erwin de Fouw, Caroline Visscher-den Exter en Wendy Donkers gepaard gaande met veel water, te ontgroenen.

Met elkaar kijken wij als vrijwilligers terug naar een geweldige week vol plezier, dankbaarheid, eensgezindheid en uiteraard vermoeidheid. Maar dat deert ons niet. Wat was het heerlijk om onze gasten een geweldige week te bezorgen waar ze weer even op kunnen teren.

Nogmaals dank aan alle vrijwilligers, jullie hebben het geweldig gedaan. We kijken alweer uit naar de reünie op 11 november aanstaande waar alle gasten begin oktober een uitnodiging voor ontvangen.Met een vriendelijke groet van

Nanja Moerkerken,
namens het dagelijks bestuur.
 
 
Fotocollage Fotocollage
'Nunspeet 28 juni t/m 12 juli 2014'