Diaconale vakantieweken Diaconale vakantieweken

Algemene informatie
Vakantie is iets om naar uit te kijken en met plezier op terug te kijken. Iedereen heeft er van tijd tot tijd behoefte aan om even uit zijn eigen omgeving weg te zijn,  andere streken te bezoeken en andere mensen te ontmoeten. Je kunt er daarna weer even tegen. Op vakantie gaan, is echter niet voor iedereen vanzelfsprekend. Als je op leeftijd bent, kan het organiseren van je vakantie een opgave zijn. Als je een handicap hebt, kun je – vanwege de vereiste aanpassingen – lang niet overal terecht. Voor sommigen laat de portemonnee simpelweg een vakantie niet toe.
Voor al deze mensen organiseert de diaconie al jarenlang vakantiemogelijkheden.

Vakantieweken voor ouderen
Elke zomer worden er twee vakantieweken georganiseerd in een hotel of conferentieoord, waar vitale senioren van 60 jaar en ouder aan deel kunnen nemen. Iedere week heeft een eigen staf van ongeveer vijf vrijwilligers, die zorg dragen voor de ontspanning, de uitstapjes en lichte verzorgende handelingen. Het vervoer geschiedt per bus en de deelnemersbijdrage is ca. € 585,- per week (all in). De inschrijving voor deze weken geschiedt door de wijkdiakenen.

Vakantieweek voor mensen met een handicap
Eén keer per jaar gaat men vanuit Vlaardingen een week naar het F.D. Roosevelthuis in Doorn, een volledig voor rolstoelgebonden mensen aangepast vakantiecentrum in een bosrijke omgeving. Hier komen gasten met een lichamelijke handicap of een kwetsbare gezondheid (al of niet met een niet-gehandicapte partner) bijeen om te genieten van een ontspannen vakantie.

Er gaan 30 stafleden mee op een groep van maximaal 50 deelnemers. Een deel van de vrijwilligers is verpleegkundige, terwijl er ook een arts en een geestelijk verzorger aanwezig zijn. Het Roosevelthuis beschikt over een rolstoelbusje . Ook het vervoer naar het Roosevelt-huis geschiedt per aangepast vervoer. De deelnemersbijdrage is ca. € 585,- per week (all in). Inschrijving geschiedt door de leden van de werkgroep gehandicaptenzorg en er vindt toetsing van de inschrijvingen plaats door o.a. een huisarts. Voor mensen met een lichte handicap is er een uitwijkmogelijkheid naar een landelijk georganiseerde vakantieweek in Lunteren of Doorn.

Vakantie voor mensen met een smalle beurs
Soms maken de financiën het moeilijk of onmogelijk om op vakantie te gaan. In dat geval kan men een beroep doen op het Vakantiefonds. Uit dit fonds, dat beheerd wordt door de diaconie, worden jaarlijks een aantal vakantiehuisjes gehuurd bij Recreatie Centra Nederland. Hier kan men een week  vakantie vieren en als men wil ook nog iemand meenemen. Men kan zelf een keuze doen uit diverse plaatsen en perioden.

Ook kan men, i.p.v. het huren van een huisje, zijn/haar kind met een niet-commercieel kinderkamp mee laten gaan. Voor elke reservering vragen wij een eigen bijdrage per gezin. Voor vervoer naar het recreatiepark dient men zelf te zorgen. De inschrijvingen geschieden door de wijkdiakenen. Het Vakantiefonds wordt gevuld door de kerkleden, die we jaarlijks vragen € 10,- of meer van hun vakantiegeld af te staan. Ook kan er gekozen worden voor een dagje uit met het hele gezin.

Vakantieweken voor eenoudergezinnen
De YMCA en Het vakantiebureau van de PSDV (Protestantse Stichting Diaconaal Vakantiewerk) organiseren voor alleenstaande ouders die er graag tussenuit willen met hun kind(eren) de eenoudervakanties. Elke zomer kunt u een week vol plezier en gezelligheid beleven op YMCA conferentiecentrum De Hoorneboeg in Hilversum, in YMCA -centrum De Glind bij Amersfoort of bij de boer in Halle. Op elke locatie is een programma voor de kinderen (4 t/m 16 jaar), dat wordt verzorgd door daarvoor getrainde begeleiders. Terwijl de begeleiders de kinderen bezighouden met knotsgekke spellen, speurtochten en andere avonturen, kunnen de ouders lekker ontspannen en genieten van de rust. De vakantieweken kosten vanaf € 340,- voor de ouder en € 165,- per kind.
Meer informatie over deze vakantieweken op: www.ycamps.nl.
De kosten worden betaald vanuit het Vakantiefonds.
Er geldt een eigen bijdrage.
Men moet zelf zorgen voor vervoer naar de kamplocatie.

Meer informatie
Over al deze vakantiemogelijkheden leest u meer in een uitgebreide folder, die verkrijgbaar is op het diaconaal bureau. Hier is ook documentatie aanwezig van andere organisaties die speciale weken organiseren of goedkope accommodatie ter beschikking stellen.

Tenslotte
Alle georganiseerde vakantieweken hebben een ‘open’ christelijk karakter. D.w.z. dat er avondsluitingen en een viering worden georganiseerd waaraan men kan deelnemen.
Bij de inschrijving wordt het lidmaatschap van een kerk niet verplicht gesteld. Mochten de financiën deelname in de weg staan, dan is een tegemoetkoming van de diaconie mogelijk.

 
Seniorenvakantie 2019 Seniorenvakantie 2019
Ook in het jaar 2019 worden er door de Centrale Diaconieën van Vlaardingen en Schiedam, weer seniorenvakanties georganiseerd. Geheel verzorgde groepsvakanties voor ouderen in een prachtige bosrijke omgeving.

Voor busvervoer wordt gezorgd, vertrek vanaf de Rehobothkerk in Vlaardingen eventuele rollators kunnen meegenomen worden De vakanties worden begeleid door vrijwilligers (van wie enkele met verpleegkundige ervaring), die ook in staat zijn lichte ondersteuning te bieden als het om zorgtaken gaat, zoals bijvoorbeeld oogdruppels toedienen steunkousen aantrekken etc.

Er is een gevarieerd programma, op zondag is er een kerkdienst.

In 2019 zijn er twee weken gepland in Hotel de Bosrand in Ede, van 6 t/m 13 juli en van 13 t/m 20 juli.
U kunt voor één van de beide weken ingeschreven worden. Eind januari gaan een aantal vrijwilligers op huisbezoek om de inschrijving te doen. Als u dit jaar mee geweest bent wordt er automatisch contact met u opgenomen.

Geïnteresseerd, of wilt u nadere informatie?
Neem contact op met Joop en/of Jacolien Immerzeel
Tel.: 010- 4349682.
 
Verslag van een vakantieweek in 2018 met senioren! Verslag van een vakantieweek in 2018 met senioren!
Van 21 tot 28 juli 2018 ging er een grote groep senioren uit Vlaardingen en Schiedam op vakantie naar Conferentiehotel Kaap Doorn in Doorn. Een vakantie georganiseerd door de Centrale Diaconieën van Vlaardingen en Schiedam, een vakantie die klonk als een klok!

De warmte of eigenlijk extreme warmte speelde ons parten deze week en maakte dat we af en toe de bloemetjes niet buiten, maar juist binnen moesten zetten in een door airco gekoelde ruimte. Maar de warmte deed niets af aan het plezier en de gezelligheid en vooral het echte vakantiegevoel van ‘er even helemaal uit’ zijn.

Rondom het thema ‘De bloemetjes buiten zetten’ was er een gevarieerd programma met voor elk wat wils.

Op zaterdag een kennismakingsspel met verschillende bloemen die in elkaar gepuzzeld werden, een voorstelrondje van de staf met bloemen en een quiz met een tulp die zomaar omhoog kon springen.

Op zondag een kerkdienst rondom Psalm 8 met een collecte die maar liefst € 268,- op heeft gebracht. Een opbrengst die ten goede zal komen aan kinderen in een weeshuis in Ghana, waar Arianne van Rijn eind augustus naar toe zal gaan en zal zorgen dat het geld besteed wordt aan iets extra’s voor de kinderen daar.
‘s Middags een bloemenkwis en een wandeling door de prachtige natuur, op zondagavond zingen in de buitenlucht en bezoek uit Schiedam.

De maandag zette in met ochtendgymnastiek en in de middag een groot Ganzenbord op de parkeerplaats met leuke en ludieke opdrachten, bellenblazen met een touwtje, blikgooien, een toren bouwen en eendjes geblinddoekt uit een vijver vissen!
In de avond een lezing met muziek en prachtige beelden over de mode in de 20e eeuw, te beginnen met de mode in ondergoed, waar we wel heel bijzondere onderbroeken te zien kregen!

Dinsdag een uitje : via een prachtige route naar Appeltern en na een heerlijke lunch inschepen voor een rondvaart over de Maas, geen zuchtje wind, wel een lekker drankje aan boord.
In de avond een Bingo met mooie prijzen.

Woensdag starten we de dag met zitdansen o.l.v. Atie en in de middag allerlei oudhollandse spelletjes.
In de avond ontvangen we het Shantykoor Windstilte voor een wervelend optreden waarbij zelfs polonaise werd gelopen.

Op donderdag maakten we onder leiding van vier crea-dames allemaal een prachtige bloemencorsage voor het slotdiner op vrijdagavond.
Op donderdagavond was er een Bonte Avond met bijdragen van gasten en stafleden en een heel gek lied waarbij de dames tegenover de heren stonden!

Op vrijdag nog eenmaal ochtendgymnastiek, wandelen en een boeiende film met verhaal over de scheepvaart.
In de middag kwam de ijscoboer langs.
Op vrijdagavond een grandioos slotdiner met aansluitend een optreden van een Barbershopkoor, waarvan een aantal mannen voor de dames op de knieën ging.

En verder dagelijks de heerlijke maaltijden, koffie, thee met heerlijke traktaties van gulle gevers, rondjes met lekkere hartigheden en heel veel gezelligheid en gesprekken. Babbeltjes en praatjes maar ook gesprekken waarin echt iets gedeeld kon worden!

Rode draad in deze week die ons allemaal aan elkaar verbindt is het geloof in een grote liefdevolle God, die naar kleine mensen omziet, daarvan hebben we gezongen, gebeden, gesproken en gedeeld, in het vertrouwen dat die God met ons verder trekt hebben we in dankbaarheid weer afscheid van elkaar genomen, uitkijkend naar de reünie in het najaar!

Met dank aan allen die ons hebben geholpen om deze week te realiseren, met dank aan de Schiedamse Rusthuizen voor hun financiële ondersteuning, met dank aan de fantastische medewerkers van Kaap Doorn voor hun zorg en toewijding!

Jacolien Immerzeel
 
 
Fotocollage Fotocollage
'Nunspeet 28 juni t/m 12 juli 2014'